Προτάσεις Άρθρων από το Riding School
Η μοτοσυκλέτα από πολλούς θεωρείται εποχιακό είδος και όχι άδικα. Ο συνδυασμός μοτοσικλέτας με αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
Με το σκεπτικό αυτό, η Ελλάδα γίνεται παράδεισος για ν' απολαμβάνει κανείς τη μοτοσυκλέτα του σχεδόν όλο το χρόνο. Ηλιοφάνεια, λιγοστές βροχερές ημέρες και ήπιες θερμοκρασίες βοηθούν στο να οδηγεί κανείς μοτοσυκλέτα σχεδόν 11 μήνες το χρόνο.
Το καλοκαίρι ωστόσο, οι μοτοσικλετιστές έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα που είναι σημαντικότερα από εκείνα του χειμώνα.
-Ζέστη. Εκτεθειμένοι άμεσα στις υψηλές θερμοκρασίες, οι οδηγοί μοτοσυκλετών πρέπει να φροντίσουν ώστε η αυξημένες απώλειες υγρών να αναπληρώνονται συχνά και κυρίως προκαταβολικά. Η δίψα αποτελεί την πρώτη ένδειξη της αφυδάτωσης που με τη σειρά της επηρεάζει την πνευματική διαύγεια, τα αντανακλαστικά, αλλά και τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Μην περιμένετε να διψάσετε για να αναπληρώσετε υγρά στο σώμα σας!
-Εξοπλισμός. Συνέπεια της ζέστης είναι πολλοί να κάνουν περικοπές στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν. Αφήνουν το μπουφάν στο σπίτι, οδηγούν με πέδιλα, ακόμη και το κράνος απουσιάζει. Η χρήση του κράνους ωστόσο είναι πολύτιμη εκτός από την προστασία σε περίπτωση ατυχήματος.
Λειτουργεί ως άριστο προστατευτικό για τον ήλιο. Με μια πιο σκούρα ζελατίνα προστατεύει τα μάτια από το εκτυφλωτικό φως τα καυσαέρια, σκόνες και κάθε είδους αιωρούμενα σωματίδια, ακόμη και τα έντομα.
Όσο για τα μπουφάν, υπάρχουν πια στην αγορά ειδικά μοντέλα για το καλοκαίρι που επιτρέπουν την ελεύθερη ροή του αέρα στο σώμα, άρα δεν ζεσταίνουν και δεν ιδρώνουν τον οδηγό. Καλύπτουν την επιφάνεια του σώματος και, το βασικότερο, φέρουν όλα τα προστατευτικά (αγκώνες, ώμοι, πλάτη). Το ίδιο ισχύει και για τα γάντια, όπου ένα ελαφρύ, αεριζόμενο αλλά πλήρες από πλευράς προστασίας, είναι προτιμότερο από το γυμνό χέρι που ιδρώνει διαρκώς.
Ανάλογα είναι τα δεδομένα και για τα πόδια του οδηγού, αν και το ελάχιστο που πρέπει να φροντίζει κανείς είναι να μην αφήνει ακάλυπτα τα πόδια του φορώντας σορτς, βερμούδες κλπ.
Το τελευταίο επίμαχο σημείο είναι τα υποδήματα. Αν οι μπότες ή οτιδήποτε καλύπτει τον αστράγαλο ακούγεται υπερβολικό –παρότι απαραίτητο- πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία κάθε είδους πέδιλα. Ένα κλειστό αθλητικό παπούτσι είναι ό,τι "ελαφρύτερο" που μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς.
Η μοτοσυκλέτα.
Το σημαντικότερο στοιχείο μιας μοτοσυκλέτας είναι τα ελαστικά της. Κι είναι αυτά που δοκιμάζονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους καυτούς μήνες.
Ξεραίνονται, σκληραίνουν και χάνουν τις ιδιότητές τους. Σε κάθε περίπτωση τα ελαστικά πρέπει να αντικαθίστανται μετά την καλοκαιρινή περίοδο, το Φθινόπωρο. Με αυτό το δεδομένο, αν στην αρχή του καλοκαιριού είναι ακόμη σε ανεκτή κατάσταση, δεν έχει και τόσο νόημα η αλλαγή τους γιατί θα πρέπει να αλλαχτούν πολύ σύντομα ξανά, μετά το καλοκαίρι, ενώ με την κατάσταση της ασφάλτου το καλοκαίρι δεν έχουν και πολλά να μας προσφέρουν.
Αν είναι βέβαια ήδη φθαρμένα, ασφαλώς πρέπει να αλλαχτούν, ειδικά αν πρόκειται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, σε κάποιο μακρινό ταξίδι. Καθώς η καυτή άσφαλτος ανεβάζει τη θερμοκρασία τους περισσότερο απ' ότι τους άλλους μήνες του χρόνου, συστήνεται η αύξηση της πίεσης του αέρα κατά 2 psi, ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανσή τους.
Σημαντική για τον κινητήρα είναι η αλλαγή λαδιών στην αρχή του καλοκαιριού. Ένα σέρβις συστήνεται πριν από οποιαδήποτε εξόρμηση, με έλεγχο στα υγρά (ψυγείου και φρένων), τα υλικά τριβής των φρένων και της αλυσίδας κίνησης, ρύθμιση του κινητήρα (καρμπυρατέρ, βαλβίδες) και τέλος, απαραίτητα έλεγχο στο φώτα και όλες τις λυχνίες της μοτοσυκλέτας.
Προσοχή όμως: από την επίσκεψη στο συνεργείο μέχρι την έναρξη των διακοπών πρέπει να μεσολαβήσει ένα ικανό διάστημα (μιας εβδομάδας), ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν έχει προκύψει κάποια αστοχία κατά την εργασία συντήρησης.
Αποφεύγετε την έκθεση της μοτοσυκλέτας στον ήλιο όσο δεν την χρησιμοποιείτε. Ξεραίνονται τα ελαστικά της τμήματα, τα χειριστήρια, αλλοιώνονται τα χρώματα των πλαστικών και γερνά γρήγορα η βαφή.
Πέρα από όλα αυτά, καλό είναι να προνοήσετε και να έχετε πάντα μαζί σας μερικά πράγματα:
-Ένα στικ ή ειδική αλοιφή για τα τσιμπήματα από σφήκες ή μέλισσες εύκολα προσβάσιμο.
-Μερικά αντισηπτικά μαντηλάκια από κάποιο φαρμακείο για το ενδεχόμενο γδαρσίματος
-Αλοιφή για εγκαύματα. Όσο κι αν επιμείνουμε για την ένδυση, ένα κάψιμο από την εξάτμιση σε γυμνό πόδι εξελίσσεται πολύ δυσάρεστα το καλοκαίρι με τα μπάνια και τον ήλιο.
-Μια ειδική συσκευασία με κιτ επισκευής ελαστικών καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στις αποσκευές και θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε την πορεία σας μέχρι το πρώτο βενζινάδικο
-Μια λίστα με τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης στον τόπο που βρίσκεστε. Θα χρειαστεί μόνο μια επίσκεψη από κάποιο τουριστικό γραφείο για να τα προμηθευτείτε, ή ακόμη ένα τηλέφωνο στις πληροφορίες πριν ξεκινήσετε. Αστυνομία, Νοσοκομείο, Φαρμακείο, Τουριστική αστυνομία και Λιμεναρχείο, συνθέτουν τον κατάλογο που χρειάζεστε.
Καλό καλοκαίρι!
Προτάσεις Άρθρων από το Riding School